FUTBOLDA ÖZ GÜVEN EKSİKLİĞİ
Müsabaka ve antrenman periodlarında futbolcunun küçük yaşlarda edinmesi gereken özellikleri kullanabilmesi ve performans esnasında ortaya koyabilmesi için yapmış olduğu fiziksel aktiviteleri ön plana çıkararak istenilen seviyede takıma ve kendisine katkı sağlaması için fiziksel hazırlığın yanı sıra ruhsal olarak da hazır olması gerekmektedir.
Zihinsel antrenman olarak öne çıkan bu olgu çoğunlukla sporcunun karaekterini açığa vuran ve küçük yaşlarda tespit edilerek önüne geçilmesi ve kazanım olarak çocuklara verilmesi gereken en önemli özellik ''Özgüven'' olgusudur. Özgüven eksikliği genelde görmezden gelinerek başka kavramlarla karıştırılarak önüne geçilmesi zorlaşmaktadır. Sporcunun yapmış olduğu hataların teknik yetersizlik sebebi ile yapıldığı, sorumluluk duygusunun göz ardı edildiği, yapılan hataların problem gözüyle görülmesi, baskı altında kalındığındaki hal ve hareketlerin olumsuzluğunun sebeplerinin fiziksel eksikliğe bağlanması ''Öz güven'' eksikliğinin ve bunula mücadele edilmesi gerektiğinin önüne geçilerek sporcuda kalıcı hasar ve buna bağlı olarak başarısızlığa sebep olmaktadır.
Sporcu;
- Yaptığı hatalarını ele alması,
- Sorumluluklarına sahip çıkması,
- Karşısınan çıkan sorunlarla mücadele etmesi gerektiği ve
- Bu olaylara problem gözüyle bakmadan, mücadele etmesi gereken durumlar olduğu,
Küçük yaşta anlatılmalı ve mücadelenin sporun doğasında olduğu aşılanmalıdır. Böylece sporcu baskı altında bile kişiye tehdit oluşturacak veya oluşturabilecek olayları yönetebilme becerisi kazanmış olacaktır.
Özgüveni Tehdit Eden Unsurlar:
- Yapılan Hatalar
- Ailevi Sorunlar
- Pozisyon Değişikliği (alışık olmadı mevkide görev yapma)
- Takım Dışında Kalmak
- Yedek Kalmak
- Form Kaybı
Özgüvenli Olmak İçin...
Davranışların gerektirdiği sorumlulukları almak, yapılan hatayı fark ederek bu hatanın düzeltilrbilmesi için plan veya planlar yapmak... ve en önemlisi.... Üç sloganımız...
KENDİNİ İYİ TANI,
KENDİNİ İYİ DİNLE,
KENDİNİ DUY...
Yorumlar
Yorum Gönder