Ana içeriğe atla

FUTBOL OYNAYAN ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

 

Futbol Oynayan Çocuk Psikolojisi

    Futbol oynayan çocuk, psikolojik gelişimine etkisi nasıldır? Oyun olarak futbol oynayan çocuk, sağlıklı ve güçlü olur. Takım arkadaşlığını öğrenir. Bir disiplin içinde antreman yapar, müsabakalara hazırlanır. Futbolun dünyada en yaygınlaşmış spor dallarından biri olması ve benzer şekilde ülkemizde fazlaca sevilmesi nedeniyle çocuklarımızın dünyasında da önemli bir yer işgal eder ve birçok erkek çocuğu için futbolsuz bir hayat düşünülemez.

    Neredeyse her erkek çocuğu küçük yaşlardan itibaren fırsat bulduğu her ortamda futbol oynama girişiminde bulunur ve bunu deneyimlerken kendini en çok beğendiği futbolcu olarak hayal eder. Bu normal ve zaten beklenen bir durumdur. İşte bu noktada futbolcunun kim olduğu, ne gibi özellikler taşıdığı önemli olmaya başlar. Bu anlamda milli takımımızın şu an ki başarısının çocuklarımızı olumlu etkilemektedir.

    futbol oynayan çocuk: güven duygusu gelişimi

    Futbol ve çocuk gelişimine etkisi açısından genç, başarılı, dinamik, çalışkan ve kendi kültürümüzden olan başarılı futbolcularımız çok önemlidir. Futbol ve çocuk açısından milli futbolcularımız hem tavırlarıyla, hem de tek yürek olarak mücadele etme ve birlik ve beraberlik duygularını yansıtmalarıyla olumlu bir örnek teşkil etmektedirler. Ayrıca içimizden birileri olmaları nedeniyle çocuklarımızda kendine güven duygusunu arttırmaktadır. Aslında başarılı olabilmek için başkaları gibi olmaya ihtiyacımız olmadığı mesajını vermektedir. Bunu sokaklara yansıması da sıklıkla çocukların mahalle maçlarında yabancı futbolcular yerine “Arda, Burak, Nihat, Hamit, Semih, Volkan” gibi takma isimlerin artması şeklinde olmaktadır.

    Futbol ve çocuk üzerine etkisine anne ve baba  ne kadarına müsaade etmeli?

    Bir takım oyunu olan futbol, bireysel sporların aksine, oyuncularda yardımlaşma önemlidir. Hedefe birlikte koşmak becerilerini geliştirir ve oyuncuların gol ve galibiyet sevinci birlikte yaşamaları değerlidir. Gerektiğinde kaybetmeyi beraber paylaşmaları ise futbol ve çocuk açısından sosyalleşmelerini sağlar. Ayrıca her spor dalında olduğu gibi belli kuralları ve sınırlamaları olması nedeniyle çok önemlidir. Çocuğun davranış ve hareketlerinde daha kontrollü olması yönünde de eğiticidir. Çocuğun evde TV  veya bilgisayar karşısında saatlerce vakit geçirmesi, disiplinsiz ve kontrolsüz ortamlarda bulunması uygun değildir. Bunun yerine futbola veya herhangi bir spor dalına ilgi duyması olumlu bir durumdur.

    Ancak dikkat edilmesi gereken, futbol ve çocuk gelişime etkisi açısından çocuğun tüm hayatını kaplaması riskidir. Gençlerimizin yaşamlarındaki diğer alanları ihmal etmeleri, hayranı oldukları futbolcuların olumlu veya olumsuz her hareketini körü körüne taklit etmeleri sağlıklı bir  durum olarak kabul edilmemektedir. Bu noktada anne  ve özellikle babalara önemli görevler düşmektedir. Taraftarlığın nasıl yaşanması gerektiği, başarılı ve saygın futbol yıldızlarının azimli gayret ve çalışmaları, gençlerimize doğru bir şekilde aktarılmalıdır.

Dr. Bora Küçükyazıcı
Aile Danışmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

Çocuklarda Hareket,Vücut,Uzaysal ve Ritmik Bilincin Gelişimi

Çocuklar büyüdükçe, vücutlarının neler yapabileceğini, daha etkin bir biçimde nasıl hareket edeceklerini ve uygun tepkileri nasıl vereceklerini daha iyi anlarlar. Bu bilinçler geliştikçe, insan hareketleri konusunda daha usta olur.   Hareket Bilinci:   Hareket bilinci,duygusal deneyimleri izlemek yorumlamak ve onlara diğru biçimde tepki vermeyi içerir. Vücut beş duyu organıyla bilgi alır. Algı, geçmiş deneyimleri kullanarak bu duygusal bilgiyi değerlendirir ve kararlar alınır, tepkiler verilir. Başka bir duygusal şekil çoğunlukla " 6 ncı His" olarak belirtilen "Kinestetik" bilinçtir. Vücudun dışında bilgi alan diğer duyuların çoğunun aksine, kinestetik duyu sistemi, iç mekanizmadan, sinirlerden, eklemlerden ve diğer iç bölgelerden bilgi alır. Bu bilgi, diğer duyularla elde edilen bilgilerle birleştirilir, hareket ve vücut duruşu şeklinde bir tepki üretir. Bu yüzden, hareket bilinci, çocuklar algısal bilinci değerlendirdikce gelişir.   Vücut Bilinci:    Vücut...