Ana içeriğe atla

SPORTİF PERFORMANSIN PSİKOLOJİK FAKTÖRLERİ



 


      Sportif Performansın boyutları çeşitli spor dallarına göre bazı farklılıklar göstermesine karşı genel bir sınıflandırma yapılabilir.

    * Kondisyon
    * Teknik
    * Taktik
    * Yaratıcılık
    * Takım Sporlarında Takım Uyumu 

      Bu boyutların spor dallarına göre değişimi genelde niceliktedir. Bazı spor dallarında teknik ve taktik boyut daha önemli olurken diğer bazı spor dallarında yaratıcılık ya da takım oyunu ön plana geçer. Bu boyutların psikoloji ile ilişkileri şu şekilde özetlenebilir;

    * KONDİSYON:

       Tamamen bedensel ve fiziksel bir boyut olarak görünen ve Türçeye fiziksel uygunluk olarak çevrilen kondisyon boyutu, kondisyonun antrenmanlarla geliştirilebildiği ve antrenmanların hem psikolojik özellikleri hem de psikolojik etkileri gözönüne alınırsa, nitelik değiştirmekte ve psikolojik özellikler kazanmaktadır, yapılan antrenmanlar yeterli olursa kondisyon boyutunu oluşturan öğelerde farklı gelişmeler olmaktadır. Kondisyon boyutunun psikolojik tamamlayıcılarını şöyle sıralamak mümkündür;
        - Antrenmanlar için gerekli nitelik ve nicelikte motivasyon,
        - Antrenmanların neden olduğu ruhsal ve bedensel streslere severek katlanmayı sağlayacak kişilik yapısı.

    * TEKNİK:

       Yapılmakta olan spor dalına özgü hareketleri kusursuz ve en iyi şekilde yapabilmeyi sağlayan psikomotor beceri ve yarışmayı kazanabilmek için taktiğin gerektirdiği davranışlarda bulunmayı sağlayan zihinsel zetenek olarak tanımlanabilir. Bu tanım göre teknik, psikomotor beceri ve zihinsel kapasiteden oluşmaktadır. Her iki yeteneğin geliştirilebilmesi için, bedensel antrenman gibi fiziksel etkinlik yanında, zihinsel antrenman, zeka, taktik bilgisi, yaratıcılık ve hayal gücü gibi, tamamen psikolojik olan öğeler gerekmektedir.

    * TAKTİK:

       Bir sporcu ya da takımın bedensel ve psikolojik bütün güçlerini kendisini başarıya ulaştıracak şekilde organize edip kullanabilmesidir. Her sporcunun, her takımın yarışmalarda uyguladığı taktik, yarışma ve karşıta göre zaman zaman değişir. Taktik kurallar spor dalına göre büyük değişiklikler gösterir. Ancak genel bir yarışma taktiği kuralları belirlenebilir. Bunlar;

        - Sporcu, kendi gücünü,zayıf ve kuvvetli taraflarının olduğu kadar, takım sporlarında takım arkadaşlarının psikolojik ve sportif özelliklerini bilmek zorundadır.
        - Aynı şekilde, karşıt sporcu ve takımın da yukarıdaki özelliklerinde çok iyi bilmek zorundadır.
        - Sporcu ya da takım yarışma esnasında kendisini amacına ulaştıracak hareket ve organizasyonları iyi bilmek zorundadır. Örneğin futbolda, gol atmayı sağlayacak hareketler dizisini ya da gol yemeği engelleyecek savunma organizasyonlarını tanımak, kurumsal olarak uygulanmış olmak zorundadır. 
        - Aynı şekilde,yarışma koşullarını (sahanın durumu, yarışma araçları, hava koşulları, yarışma saati, yarışmanın hakemi v.b.) iyi tanımak ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.
        - Bir yarışmanın sonucu,ancak yarışma bittikten sonra belirlenir. Bu nedenle yarışmacı, kazanılabilecek ara başarılara karşın dikkatini yarışma sonuna kadar sürdürmek zorundadır. Aynı şekilde,yarışma esnasında karşıt takımın da ara başarılar kazanabileceğini bilmek ve kendini buna göre hazırlamak zorundadır.  
        - Sporcu, karşıtının yapabileceği hareketleri önceden kestirmek zorundadır. ancak bu şekilde zamanında müdahale edebilir.
        - Her spor dalı için genel taktik kurallar vardır. Bunun göz önünde tutulması gerekir. Ancak bunlar değişmez yasalar değildir.
        - Bir hareket yapılırken o hareketin amacı göz önünde tutulmalıdır.
        - Her yarışma için önceden bir oyun planı yapmak gerekir. ancak bu planın kesintisiz uygulanabileceğini düşünmemek gerekir. Bu nedenle olası değişiklikleri beklemek ve buna göre değişik varyasyonlar hazırlamak gereklidir.
        - Yarışmada belli hareketleri gerçekleştirmek için iyi bir tekniğe gerek vardır. Bu tekniğe sahip olmadan en iyi fikirleri bile gerçekleştirmek mümkün değildir.  Bu nedenle, sporcu ancak tekniğinin el verdiği hareket ve fikirleri uygulamaya koymalıdır.

            Görüldüğü gibi sportif performansın taktik boyutu, zihinsel, duygusal ve tepkisel etkinlikleri ile tam bir psikolojik olgudur. 
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ