Ana içeriğe atla

Kaçan Sporcu


KAÇAN SPORCU

    Uluslar arası araştırma verileri sporcuların sahadan kaçmasında bizi önde gösteriyor.

    Sporcular spor sahalarını mutluluk merkezleri olarak algılamıyor ve boş gereksiz bilgilerle doldurulmuş antrenmanlardan nefret ediyorlar, bu yüzden sahadan kaçıyorlar.
Sporcu kendisini engelleyen yapıları sevmez, bunlardan kurtulmak ister. Çaresiz kalınca da spor sahasından kaçar.

    Antrenmanın en büyük amacı mutluluk vermek olmalıdır. Bu sürece yardımcı olan antrenman sporcunun hayalini süsler. Antrenman sporcunun kafasındaki sınırlardan kurtulma sürecidir. 

    Sporcu bencildir görüşü yanlıştır. Tam tersine sporcu olmayan bencil olur. Kendisini eksik hisseder, güvende olduğunu hissetmez, kendisinden de hiçbir şey vermez. Hep almaya çalışır ki boşluklar dolsun.

    Ancak kendisini bütün hisseden sporcu başkasına verir. Kişiliği oluşmamış sporcu sağlıklı bir sevgi üretemez, çünkü kendisini değersiz hisseder. 

    Değersiz olduğunu hisseden sporcu, sevileceğine hiç inanmadığı için sevgi alamaz, güvende hissetmediği için de sevgi veremez.

    Kendisine gerçek sevgi verene de inanmaz, hatta ondan kaçar.
Sporcuyu korumanın en temel yolu spor sahasında ona kazandırılan öz güvendir. 

    Öz güven kazanabilmesi için şu dört temel gereksinimin karşılanması gerekir. 

    İletişim kurma, kendi kararlarını kendisinin vermesi, gelişme ve öğrenme gereksinimlerinin karşılanması. Ancak bu durumda beyni dopamin salgılar ve mutlu olur.
Spor sahalarında mutsuz olan sporcular incelendiğinde gelişme ve keşfetmenin sporcuda olmadığını, memur zihniyetli, reçeteye dayalı antrenman modeliyle eğitildiğini, korkuya dayalı bir ortamda bulundukları gözlemlenmektedir.
Bu nedenle sporcu kaçmaktadır. Spor sahaları mutluluk merkezleri haline dönüşürse, hem bu kaçış durur, hem de daha başkaları gelir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ