Ana içeriğe atla

Antrenman Programı Nedir?


ANTRENMAN PROGRAMI NEDİR? 

Antrenman programı aslında bir reçetedir. Bu reçetenin içeriğini belirleyen etmenlerse sadece kişinin bireysel özellikleridir. Nasıl doktora gittiğinizde reçeteniz için muayene oluyorsanız, tahlilleriniz yapılıyorsa ve sizin tedaviniz için uygun aralıklarla ilaç programı uygulanıyorsa antrenman programı içinde aynı şey geçerlidir. Burada muayene ve tahliller; test ve analiz sürecini, uygulanan reçetede antrenman programını ifade eder. Antrenman yaptığınız sürece, sağlıklı bir program uygulayabilmek için düzenli aralıklarla değerlendirilme yapılması ve sonuçların planlamada kullanılması olmazsa olmaz bir zorunluluktur.

    Analiz yapmak, analiz sonuçlarını sistematik olarak yorumlamak, zayıf ve güçlü yönleri belirlemek ve bu sonuçlara göre uygulama stratejilerini programlamak antrenmandır. Sonra yeni stratejiler belirlemek ve önceki stratejilerin doğruluğunu değerlendirmek için bu süreç devamlı tekrar etmelidir. Ayrıca, bir önem sırası olması da gerekir. Antrenman programı önem sırasına göre şu sorulara cevap vermelidir:
– Vücut yapısı sağlıklı mı?
– Ağrı ve fonksiyon bozukluğu var mı?
– Hareket kapasitesi ve esneklik yeterli seviyede mi?
– Vücut stabilitesi ve kas kuvvet dengesi orantılı mı?
– Performans potansiyeli ne?
– Ne kadar antrenman yapılmalı?
– Ne kadar dinlenilmeli?

    Bu sorulara cevap vermeyen bir uygulamaya antrenman programı denemez.  Yani antrenman programı; antrenman saati içinde olabildiğince yoğun çalışmaları bir araya getirmek ve sporcuları olabildiğince çok yormak değildir. Çünkü antrenmanların yoğunluğu sporcuları geliştirmez. Antrenman yapmak sporcuyu yoran, laktik asit üreten, mikro düzeyde kas harabiyeti oluşturan ve iskelet sistemini zorlayan bir uygulamadır. Gelişimi sağlayan devamlı ve olabildiğince yoğun antrenman yapmak mı? Yoksa yukarıdaki sorulara sırasıyla cevap arayan ve yoğunluğa göre dinlenme planlaması yapmak mı? Bilmek gerekir.

    Sonuç olarak, sporcuların tüm gelişim özellikleri bilinmeden ve dikkate almadan, yetişkin gibi ve tek yönlü çalışmalar yaparak başarı beklemek hayal ötesi bir beklentidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ