Ana içeriğe atla

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 2


            Futbolda Kafa İle Yapılan Vuruşlar:

      Günümüz futbolunda takımı oluşturan bütün oyuncuların hava hakimiyetlerinin üst düzeyde olması beklenir. İyi bir sıçrama yeteneğinin yanında iyi bir zamanlama becerisi şarttır. Özellikle küçük yaşlardan itibaren futbolculara doğru bir kafa vuruş tekniği kazandırılmalıdır.
Yüksek gelen toplarda ve ayak ile yapılacak olan vuruşun anında avantajın kaybolacağı durumlarda kullanılan kafa vuruşu; görsel yoğunlaşma, topa karşı yönlenim, doğru olan yüzeyin topla buluşması, vücut üst ve alt bölümlerinin uygunluğu ve bütün vücut kaslarının koordinasyonu ile uygulandığı zaman ayak ile yapılacak olan vuruşlardan daha etkili olmaktadır.
Küçük yaşlardaki futbolculara öncelikle alın bölgesi ile yapılan vuruştan başlanarak öğretilmelidir. Alın dışında amaca yönelik olarak kafa bölgesinin herhangi bir yeri vuruş bölgesi olarak belirlenebilir.
Oyuncular, eğer önlerinde bir rakip oyuncu varsa ve topa yükselmek için yeterli mesafe yoksa durdukları yeden çift ayak ile sıçrayarak kafa vuruşunu geçekleştirirler. Futbolcu kafa vuruşu yapabilmek için gerekli mesafeye sahipse tek ayak üstünde sıçrayarak etkili bir şekilde kafa vuruşunu gerçekleştirebilir. Ayrıca topa ayakla vuruş yapacak kadar zaman yoksa sporcu öne doğru uçarak kafa vuruşunu gerçekleştirebilir. Oyun alanının herhangi bir bölümünde oyunculara durarak ya da hareketli bir şekilde kafa vuruşunu gerçekleştirebilirler. Önemli olan doğru zamanda doğru tercihi kullanarak kendi takımı lehine avantaj sağlayacak şekilde topu kullanmaktır. Alınla yapılan vuruşlarda gözler açık olmalı ve topun yatay çizgisine veya yatay çizginin üstüne vurulmasına dikkat edilmelidir. 

         Basit olarak kafa vuruşları:


         Çift Ayak Üzerinde Durağan yada Sıçrayarak Yapılan Vuruşlar:


          Durağan durumda çift ayak üzerinde iken yapılan vuruşlar; karşıdan gelen ve genellikle kafa hizasından gelen toplara karşı uygulanan bir vuruş tekniğidir. Futbolcu çift ayak üzerinde durağan bir durumda iken vuruşu yapacağı yöne doğru kafası ile uzanarak alın yüzeyi ile vuruşu gerçekleştirir. Vuruş anında bacaklar diz ekleminden hafifçe bükülmeli ve daha sonra eklemlerden gerginleştirerek vuruş desteklenmelidir. Topun geliş hızına göre topa gerekli ivmeyi kazandırmak mümkündür. Çift ayak üzerinde sıçrayarak yapılan vuruşlar; karşıdan gelen ve ulaşılabilir bir seviyede bulunan toplara karşı yapılan vuruş tekniği olarak adlandırılabilir. Durağan durumlarda yapılan vuruşlardan daha etkili bir kafa vuruşu mümkündür.
Çift ayak üzerinde destek alınarak, dikey doğrultuda sıçranmalı ve yine alın bölgesi ile vuruş gerçekleştirilmelidir. Genellikle sporcular önlerinde bir rakip oyuncunun bulunduğu durumlarda bu vuruşu tercih ederler. Her iki vuruşta da vücudun bel kısmında kuvvet alınmalıdır. Vuruş sonrasında sporcular yere nasıl düşmeleri gerektiğini bilmelidirler. Ayrıca topa vuruş sıçramanın en üst noktasında yapılmalıdır. Yapılan antrenmanlarda çok tekrar yapılarak sporcular doğru zamanlama ve tercihle vuruşu gerçekleştirebileceklerdir.

Tek Ayak Üzerinde Durağan (Destek Adımlı) yada Sıçrayarak Yapılan Vuruşlar:

Tek ayak üzerinde destek adımlı vuruşlar; kafa hizasında gelen toplara karşı topun hızını artırmaya yönelik bir ayağın öne alınarak ve ileriye doğru uzanarak vuruşun gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Topa zamanında ve alın bölgesinin vurulmasına dikkat edilmelidir. Vuruş sırasında ağırlık merkezi iyi ayarlanmalı, her iki bacağın dizlerden hafifçe bükülü ve esnek olması sağlanmalıdır. Vuruş öncesinde vücut geride kalmalı, daha sonra belden esneyerek ileriye doğru uzanma ile vuruş tamamlanmalıdır.
Tek ayak üzerinde sıçrayarak yapılan vuruşlar;karşıdan gelen ve ulaşılabilir bir seviyede bulunan toplara karşı düz bir doğrultu üzerinde yapılan vuruş tekniği olarak adlandırılabilir. Tek ayak üzerinde destek alınarak, dikey doğrultuda sıçranmalı ve yine alın bölgesi ile vuruş gerçekleştirilmelidir.
Genellikle sporcular önlerinde bir rakip oyuncunun bulunmadığı gerekli adım mesafesinin sağlandığı durumlarda bu vuruşu tercih ederler. Topa vuruş sıçramanın en uç noktasında gerçekleştirilmeli ve bel bölgesinden kuvvet alınmalıdır. Yere düşüş esnasında sporcunun iki ayağı üzerine aynı anda düşmesine dikkat edilmelidir.

            Topun Yanlara Aktarılması ve Geriye Doğru Yapılan Aşırtma Vuruşlar:
            
         Topun yanlara aktarılması alın bölgesi ya da kafanın üst bölgesi kullanılabilir. Vuruş sırasında vücut ağırlığı her iki ayağa eşit şekilde paylaştırılmalıdır. Sporcu kendisine doğru gelen yüksek topa vücut pozisyonunu alarak alnı ya da kafasının üstü ile vurur. Sporcular topa doğru yüzü dönükken veya gelen topa yan olarak pozisyon almışken bacaklardaki esneklik sayesinde takım arkadaşlarına pas olarak kazandırabilirler. Vücut aşırtma esnasında eğer alın ile aktarma yapılacaksa tam olarak alın kısmı atacağı hedefi göstermelidir. Kafanın üst bölümü ile yapılan aşırtmalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Kollar her iki yanda ve hafif bükülü durumda vücut dengesini sağlamalıdır. Aşırtma vuruşlar karşıdan gelen yüksek veya kafa hizasındaki topların geriye doğru aşırtılarak yönlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Futbolcu top gelmeden önce saha içerisinde pozisyonunu almalı, vücut esnek bir durumda ve bacaklar dizlerden bükülü durumda iken kafa geriye doğru yatırılarak alın ile vuruş gerçekleştirilmelidir. Kafanın üst bölgesi ile yapılan aşırtma vuruşlar da sıkça kullanılır. Sporcu aynı tekniği kafasının üst bölgesini kullanarak gerçekleştirir. Ayrıca aşırtılacak olan uzaklığa göre vuruş şiddeti artırılmalı veya azaltılmalıdır.

             İleriye Doğru Uzanarak (Uçarak) Yapılan Vuruşlar:

           Yüksekliğini kaybeden ya da alçak seviyeden gelen toplara karşı, sporcunun öne doğru uçarak iyi bir zamanlama ile vuruşu gerçekleştirmesi olarak tanımlanabilir. Vuruş alın ile gerçekleştirilmelidir. Vuruş öncesinde bacaklardan kuvvet alınmalı ve ileriye doğru uzanmaya hazırlıklı olunmalıdır.
Sporcular bu tekniği tamamen öğrenmeden uygula-mamalıdır. Aksi takdirde sporcuların yaralanma riskleri oldukça fazladır. Düşme esnasında eller düşüşü yavaşlatmak amacıyla açık olmalı ve yere vücuttan önce temas etmelidir.




Vücudun Diğer Bölgeleri İle Yapılan Vuruşlar:

Futbolda el hariç vücudun bütün kısımları ile vuruş yapmak mümkündür. Daha önce söz edilen vuruşlara ek olarak bazı vuruş tekniklerinden bahsetmek gerekebilir.

-- Göğüs ile Yapılan Vuruşlar: 

   Oldukça güç bir vuruş tekniğidir. Kafa ve göğüs hizasından gelen toplara kollardan destek alarak iki omuz arasında kalan bölge ve karın kısmının başladığı alan arasındaki kısım ile vuruş gerçekleştirilmelidir. Futbolcular ayakları ve kafaları ile müdahale edemedikleri toplarda bu vuruş tekniğini kullanabilirler. Vuruş alanı oldukça geniştir. Vuruş anında topun atılacağı yerin uzaklığına göre pozisyon alınır. Eğer hızlanma adımları için yeterli mesafe varsa etkili bir göğüs vuruşu gerçekleştirilebilir. Kollar dirseklerden hafifçe bükülüdür. Ve vuruş anında göğüs ileriye doğru hareketlendiğinde vücuda ivme kazandırmak için kollar yardımcıdır. Vücut ağırlığı her iki bacağa eşit olarak paylaştırılmalıdır. Bacağın herhangi biri önde kalmalı ve destek görevi görmelidir. Bu topun gerekli hızı kazanması açısından önemlidir. Büyük oranda top kontrolü için kullanılan bir vücut bölümüdür.

-- Diz ve Kalça Eklemi Arasındaki Bölge ile Yapılan Vuruşlar:

  Topa temas alanı göğüs bölgesi gibi fazladır. Futbolcular topa ayakla göğüsle ve kafa ile müdahale edemediği ani durumlarda bu tekniği kullanabilirler. Genellikle kontrol tekniği olarak sınıflandırılan bir bölgedir. Vuruş sırasında destek ayağı bükülü durumda yer alır. Topun geliş yönüne ve topun atılacağı yöne doğru oyuncu pozisyon almalıdır. Hızlanma adımı alınabiliyorsa vuruş daha etkili olarak gerçekleştirilebilir. Vuruş sırasında vuruşun yapılacağı bölge topa doğru hareketlendirilmeli ve vücut vuruş bölgesi ile bütünlük oluşturacak şekilde koordineli bir şekilde hareketlenmelidir. Kollar dengeyi sağlamak amacıyla dirseklerden hafifçe bükülmeli ve vuruşa ivme kazandırmaya yönelik olmalıdır.

            -- Topuk ile Yapılan Vuruşlar: 

                Estetik özelliği fazla olan ve rakibi yanıltmaya yönelik bir vuruş tekniğidir. Topun sporcunun gerisinde kalması bu tekniği zorunlu kılan bir faktördür. Ayrıca top tekniği yüksek olan oyuncular estetik özelliği olan bu vuruş tekniğini rakibi aldatmak amacıyla kullanır. Çeşitli şekillerde yapılan topuk vuruşları mevcuttur. Küçük yaşlardaki sporculara doğru vuruş tekniği kazandırılmalıdır.


         

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ