Ana içeriğe atla

SPORTİF PERFORMANSTA DOPİNG VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER



                                          SPORCUNUN PERFORMANS KAPASİTESİ

                        doping
   

       Sporcuların ''Bedensel Performans Kapasiteleri'' 4 bölüme ayrılır.

       1. OTOMATİK PERFORMANS SINIRI

            Genel bedensel performans kapasitesinin %30 unu teşkil eder. organizmanın canlılığını ve varlığını sürdürebilmek için gerekli organların çalışması için gerekli olan enerjidir.

       2. FİZYOLOJİK PERFORMANS SINIRI

             Genel bedensel performans kapasitesinin %25 ini teşkil eder. Yaşam için gerekli bedensel etkinlikler için kullanılan enerjidir.

       3. NORMAL ZORLANMA SINIRI

              Genel bedensel performans kapasitesinin %25 ini oluşturur. Bedensel performans kapasitesinin bu bölümünün kullanılması ile, zorlanmanın derecesine göre yorgunluk başlar ve bitkinliğe kadar ulaşır.

       4. OTOMATİK KORUNAN YEDEK DEPOLAR

               Genel performans kapasitesinin%20 sini oluşturur. Genel performans kapasitesini bu bölümü, birey ya da sporcu ne kadar zorlarsa zorlasın,performansta iradi olarak katılmaz.
             
          Bu bölümü performanssa sokmanın iki yolu vardır.

        *DOPİNG*

          Kullanılan doping maddeleri,santral sinir sisteminin yorgunluk merkezini felç ederek, yorgunluk duygusunu ortadan kaldırır. Yorgunluk duygusunun ortadan kalkması ile, sportif zorlanma sürdüğü sürece yedek depolar derece derece performansa katılırlar, bu katılma zorlanmanın şiddet ve süresine göre sporcunun ölümüne kadar sürer. 

         *PSİKOLOJİK FAKTÖRLER*

          Burada rol oynayan psikolojik faktörler, öfke, tehdit, korku gibi bireyin yaşamının tehlikeye düştüğü anlarda ortaya çıkan duygulardır. Bu duygular, bireyin '' Varlığını Sürdürme'' içgüdüsünü uyararak, yedek depoların performansa katılmasını sağlar. Bu faktörün işleme mekanizması alarm-şok-antişok durumları ile açıklanabilir. Bilindiği üzere sporcular genel performans kapasitelerinin %80 ini iradi olarak kullanabilmektedir. Bu %80 lik kapasite, pratikte %100 kabul edilmektedir. Bunu geçen zorlamalar ise %100 ü geçmiş sayılmalıdır. %105, %110 gibi. Spor psikolojisi uygulamalardaki beklentilerde yapılan hata buradan kaynaklanmaktadır. Bir çok sporcu, antrenör ve yönetici Spor psikolojisi uygulamasının bu yedek depoları hareket sokmak olduğunu düşünmektedirler. Bu noktanın altını çizerek vurgulamak gerekir. ''Spor Psikolojisinden beklenmesi gereken bu değildir''. Bu hem spor Psikolojisinin sağladığı olanakları kısıtlamak olur hem de insani bir davranış değildir.Yapılan diğer bir hata ise şudur: Yine birçok kişi, prim adı altında para-hediye gibi maddi, vatan-millet gibi manevi hiçbir ödülün etkisi, organizmanın kendi varlığını sürdürme iç güdüsünden daha güçlü ve etkili değildir. Çünkü unutmamak gerekir ki, bu depoların performansa katılması, organizma için zaten yeterli bir tehdittir ve ancak daha büyük bir tehlikeyi geciktirmek ve önlemek için kullanılır.
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ