Ana içeriğe atla

KADIN FUTBOLU



 Kadın Futbolu Toplumsal olarak ne kazandıracaktır? 

• Aile ilişkilerini olumlu yönde gelişecektir.
• Sosyal yaşamda aktif rol alacaklardır.
• Akademik olarak başarılı olacaklardır.
• Kadın – Erkek ayırımı azalacaktır.
• Daha sağlıklı birey olmakla birlikte, ülkemizde sağlıklı insan sayısı artacaktır.
• Toplumda kadına bakış açısı değişecektir.
• Spor kültürü ile yetişecek ve arkadaşlarını da spora kazandıracaktır.
• Spor kültürü ile yetişecek ve spor kültürünü anne olarak çocuklarına, birey olarak da topluma yansıtacaktır.





Kadın Futbolu ile Erkek Futbolu Arasındaki Farklar:

Kadın futbolu ile erkek futbolu arasında küçük farklar vardır…

     10-12 yaşlarına kadar kız ve erkek çocuklarının paralel büyüme ve gelişme gösterdiği gözlenmektedir. Ancak 12 yaş sonrası kızlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron hormonunun fazla salgılanmasıyla cinsiyetler arasında farklılaşma belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.

Farklılıklar:

 • Vücut Yağ Yüzdesi
 • Kas Sistemi 
 • Sinir Sistemi 
 • Hormonal Sistem 
 • Egzersiz ve Kan
 • Kalp ve Dolaşım Sistemleri
 • Solunum Sistemleri 
 • Isı Uyumu 
 • Enerji Kaynakları 

       Bu farklılıkların kadın futbolculara sağladığı avantaj ve dezavantajlar çerçevesinde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:

Vücut yağ yüzdesi

           Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazladır. Yağ dezavantaj doğuran bir kitledir.

Kas sistemi 

           Kadınlarda kas kitlesi aynı ölçülerdeki erkeğe nazaran %15-20 daha az orandadır. Kas tonusu ve kas kuvveti daha zayıftır. Kaslar daha kolay yorulur ve verimi düşüktür. Kas tendonları kadında daha düşük, daha zayıf ve daha gevşektir. Bu durumdan dolayı eklemler daha fazla hareketlilik kazanır. Yani esneklik ve eklemlerin hareketlilik açıları erkeklere oranla daha geniştir. Bu nedenle kadınlarla yapılacak antrenmanlarda çalışmanın şiddeti, tekrar sayıları, yaş grubu ve cinsiyet göz önüne alınarak hazırlanmalıdır.

Sinir sistemi 

        Kadınların motor ve nörovejatif sistemle ilgili reaksiyon zamanları daha süratlidir. Piskolojik açıdan bakıldığında kadınlar genellikle erkeğe oranla daha heyecanlıdır. Bu durum yarışma sporlarında kadın için önemli dezavantaj olarak görülür. Ancak dezavantajı avantaja çevirmek mümkündür. Oyuncunun yarışma ortamını, antrenmanda da yaşamasını sağlamak, deneyim ve tekrarlarla onu olumlu yönde geliştirecektir.

Hormonal sistem

          Kadınlarda cinsel olgunlaşma ilk olarak menstruasyonla başlar. Buna menarş denir. Testosteron hormonunun salgısıyla kas gelişimi artış gösterirken, östrojen hormonlarının salgısıyla yağ hücreleri gelişmektedir. Kadın futbolcuların menarş dönemlerindeki ağrı ve buna bağlı olarak antrenman yapamama durumu, yüzdeye vurulduğunda çok azdır. Yapılan araştırmalar menarş döneminin ikinci gününden itibaren performansta yükselme olduğunu ortaya koymuştur. Spor yapan kadınların, menarş ağrılarında azalmalar gözlemlenmiştir.

Egzersiz ve kan 

          Hemoglobinin 10 mm kandaki oranı kadınlarda 14 gr kadardır. Erkeklerde ise bu oran 15-16 gr civarındadır. Kadınlardaki hemoglobin oranının azlığı ile menstrual dönemlerde büyük miktarda demir kaybı meydana gelmektedir. Bu da erkeklere nazaran %25 az hb' ne sahip olan kadınlar için aerobik performansı olumsuz etkileyen bir durum olarak görülmektedir.

Aerobik kapasite

            Erkeklere oranla kadınlarda daha düşüktür.

Enerji kaynakları 

             ATP (Adenozin Trifosfat) ve PC (Fosfokreatin) bakımından kaslarda bulunan miktar erkek ve kadında eşit olarak gözlemlenmiştir. ATP kaslarda 4mm/kg ve PC' de 16 m/kg oranında bulunmakta ve bu miktar erkek ve kadında yapılan ölçümlerde aynı çıkmaktadır. Bu veriler kısa süreli şiddetli eforlar (kısa mesafe koşuları) da kadınların erkeklerden çok geri kalmadığını göstermiştir. Laktik asit sistemi bakımından yapılan araştırmalar, maksimal egzersizlerde, kadınlarda kan laktik asit düzeyinin erkeklerinkine göre daha düşük olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Buna neden olarak da kadınlarda kas kitlesinin daha az oluşu gösterilmektedir.
       Bu nedenle kadınların laktik asit sistemini geliştirecek yönde antrenman programları yapılmalıdır. 10-12 yaş aralığı hariç, aerobik kapasiteye bakıldığında kadınlar, erkeklerden %15- 25 kadar daha düşüktür. 
           Elit kadın - erkek futbolcuların maç esnasındaki fiziksel profillerine bakıldığında yukarıda anlattığımız konular daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Ancak son yapılan maç analizlerinin kadın futbolcuların erkeklere oranla daha disiplinli, oyuna saygı (taktik faul, zamandan çalma) açısından da daha önde olduğu verileri unutulmamalıdır.




En önemli üç sorun. Kadın sporcuların karşılaşabileceği sorunlar incelendiğinde ise üç konu öne çıkmaktadır.

1. Menarş dönemi 

       Yukarıda da belirttiğimiz gibi kadın futbolcuların menarş dönemlerindeki ağrı, antrenman yapmama durumu, yüzdeye vurulduğunda çok azdır. Yapılan araştırmalara göre; menarş döneminin ikinci gününden itibaren performansta yükselme olduğu açıklanmıştır. Spor yapan oyuncuların ise ağrılarının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda ; Türk elit kadın sporcularında, sporun menstruel periyodu değiştirebildiği ve menstruasyonun sportif aktiviteyi daha çok fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebileceği düşünülmektedir.

2. Beslenme alışkanlıkları 

           Sosyal ortamda kabul görmek ve sağlıklı kilo yerine trend olan beden ölçülerine sahip olmak isteyen genç kadın sporcular, aşağıdaki sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir.  
• Dengesiz beslenme 
• Hızlı kilo alıp verme  
• Bağışıklık sistemini ve kardiyovasküler sistemi tehlikeye atma, işlevini azaltma  
• Düzeltilemez kemik hasarlarına sebep olma. 
• Antrenman uyumu ve antrenman performansında düşme  
• Yapılacak antrenmanı erteleme  
• Sakatlık riskinin artması. 

3. Osteoporoz 

           20'li yaşlara kadar kemik oluşumu tamamlanır ve kemikler 35'li yaşlara kadar kalsiyum depolar. Bu dönemden sonra özellikle menopoz ve yaşlılık döneminde kalsiyum emilimi azalır ve kemik erimesi (osteoporoz) riski büyük oranda artar. Kalsiyum erken dönemde yeterli derecede tüketilmezse vücutta yeterli depo oluşmayacağından kemik kaybı riski de artar. Diyetle yetersiz kalsiyum tüketimi, düşük kemik mineral yoğunluğuna ve stres kırıklarına neden olmaktadır. Sporcuların diyetlerinde düşük olarak tüketilen en önemli mineraller, özellikle kadın sporcularda kalsiyum, demir ve çinkodur. Osteoporoza karşı korunmak ve kalsiyumun vücutta sağladığı fonksiyonların devamlılığı için beslenme programında yeterli düzeyde kalsiyumun alınması oldukça önemlidir. Kalsiyum yeterli tüketildiğinden emin olunması gereken minerallerin başında yer alır.

Üçlemenin Önlenmesi: 

         Sağlık muayenelerinin hazırlık döneminde yapılması; enerji ve besleyici besinlerin yenmesi, menarş dönemlerinin tarihlerinin alınması, vücut kompozisyonunu, boy-kilo oranını, stres eşiği, kardiyak muayene ve depresyon ile ilgili çalışmaların yapılması. 
• Yeterli demir alımını almak(kırmızı et, yeşil lifli sebzeler vb.. gıdalarla beslenmeyi sağlamak ki vejeteryan olan sporcular demir açısından büyük risk taşırlar.
• Kan testlerinin her oyuncu için her sezon yapılması; demir ve hemoglobin seviyesinin belirlenmesi.  
• Vitamin ve kalori takviyesi için teşvik etmek. 
• Düzenli antrenman yapmak.

AMAÇLAR:

* Sağlıklı bir neslin yetişmesi için Kadınların hem kişisel gelişimini sağlamak hem de geleceğin anneleri olarak çocuklarını doğru bir şekilde yönlendirmelerini desteklemek
* Kadın Futbolunun yaygınlaşmasını sağlamak ve ayrıca kızların futbol oynamasını teşvik etmek, lisanslı kadın futbolcu sayısını artırmak
* Kadınların futbola ilgisini arttırmak
* Kadın futbolunun altyapısını geliştirmek
* Okullarda futbol oynayan kızların oranını artırmak










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOLDA TEMEL TEKNİKLER - 1

Futbolda teknikler iki başlık altında incelenebilir: A-Topsuz Yapılan Teknikler B-Topla beraber yapılan Teknikler TOPLA YAPILAN TEKNİKLER Topa vuruş Teknikleri Top Kontrol Teknikleri Dripling Teknikleri Aldatma Teknikleri Markaj Teknikleri Taç Atış Teknikleri Kaleci Teknikleri TOPSUZ YAPILAN TEKNİKLER Koşma Sıçrama Vücutla Sıkıştırma Yön Değiştirme            A- Topsuz Olarak Yapılan Teknikler:             Koşma:          Futbol oyununda koşma diğer yapılan hareketler içinde en önemlisidir. Oyuncu topla ya da topsuz olarak koşabilir. Eğer topla beraber mesafe katediyorsa buna dripling adı verilir. Topsuz olarak katedilen bir mesafe varsa adı topsuz koşudur. Oyuncuların koşarken ayaklarının yere sağlam basması gerektiği sözü futbol çevresinde sıkça söylenen bir sözdür. Futbolcular oyun alanında vücut ağırlıklarını her iki ayağ...

6-7-8 Yaş Futbola Özgü Temel Hareket Eğitimi

  TEMEL FUTBOL HAREKET EĞİTİMİ 1. Amaç 2. Kapsam 3. Anahtar Faktörler 4. Bölümler 5. Antrenman Planlaması 6. Yaş Gelişim Özellikleri 7. Hareket Eğitiminde Beceri Temaları 1.  AMAÇ:   Futbol eğitim çalışmalar öncesi temel hareket temaları baz alınarak tasarlanan bu eğitim, çocukların  kazanacağı faydaları başarılı bir şekilde futbola aktarmaları amaçlanmaktadır. 2. KAPSAM:   6-7-8 Yaş gurubunu kapsamaktadır. 3. ANAHTAR FAKTÖRLER:   Çalışmalar 7 ana faktör üzerinde yapılmaktadır. İçerisinde coşku barındıran, çocukların ilgisini çekebilecek düzeyde çalışmalar, Canlandırması kolay egzersizler, Çalışma öncesi ön bilgi ve çalışma sonrası geri bildirim alınması, ''Eğlenmeden Öğrenilmez'' felsefesine göre yaratıcılığın ön planda tutlması, Basit ve anlaşılır olma, Her çalışmanın farklı şekilde kurgulanması, Bulması ve Kullanılması kolay eğitim materyallerinin kullanılması.   4. BÖLÜMLER:      Temel hareket eğitim...

FABRİKAFUTBOL (U12) YILLIK ANTRENMAN PLANI VE ANTRENMAN PRENSİPLERİ